Functiehuis

Een goed functiehuis zorgt voor het juiste fundament:

Transparantie en duidelijkheid: Een functiehuis beschrijft de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden die aan elke functie(-groep) zijn gekoppeld. Dit helpt medewerkers om te begrijpen wat er van hen wordt verwacht en het helpt leidinggevenden om medewerkers daarop aan te spreken (middels de gesprekkencyclus en daarbuiten).

Perspectief: Een functiehuis beschrijft de verschillende niveaus en stappen binnen elke functie(-groep), waardoor medewerkers een duidelijk beeld krijgen van de mogelijkheden voor groei en ontwikkeling. Dit kan medewerkers motiveren om zichzelf verder te ontwikkelen en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Gelijke behandeling: Een goed functiehuis zorgt ervoor dat vergelijkbare functies op een consistente manier worden gewaardeerd en beloond, gebaseerd op objectieve criteria. Dit voorkomt ongelijkheid en willekeur bij salarisbepaling, bij de gesprekkencyclus en loopbaanontwikkeling.

“Binden & Boeien” van personeel: Een functiehuis kan bijdragen aan het aantrekken en behouden van medewerkers in het onderwijs. Het biedt (potentiële) medewerkers inzicht in de carrièremogelijkheden en groeipotentieel binnen de organisatie. Daarnaast kan een goed functiehuis de motivatie en betrokkenheid van medewerkers vergroten, omdat ze weten dat hun inzet wordt erkend en beloond.

Professionalisering: Een functiehuis beschrijft de competenties en vaardigheden die nodig zijn voor elke functie, waardoor medewerkers zich bewust worden van de vereiste kennis en ontwikkelingsbehoeften. Dit moedigt medewerkers aan om zichzelf voortdurend te blijven ontwikkelen en bij te scholen, wat ten goede komt aan de kwaliteit van het onderwijs.

Woltring heeft veel ervaring met het inrichten van het functiehuis. Daarnaast zijn wij in staat om het functieboek te koppelen aan competenties en geven daarmee een doorkijk in het professionaliseren van de gesprekkencyclus. Meer weten? U kunt contact opnemen met onze fuwasys-specialisten!

Competentiematch

De competentiematch is een laagdrempelige online tool waarmee je de gesprekkencyclus verder kan professionaliseren. Aandacht en ontwikkeling zijn hierin sleutelwoorden. De competentiematch geeft handvatten voor leidinggevenden om gestructureerd gesprekken te voeren over de ontwikkeling, beoordeling en het functioneren van de medewerker: “wat gaat goed, wat kan beter?” De competentiematch geeft concrete gesprekstips en ontwikkeladviezen om de ontwikkeling van de medewerker vorm te geven. Dit zorgt voor duidelijkheid (en dossiervorming) en transparantie (elke medewerker in dezelfde functie(groep) wordt op dezelfde competenties bevraagd en beoordeeld).

Cultuur

Over één ding zijn de onderzoekers het allemaal eens. Beter presterende organisaties hebben allen gedreven medewerkers in dienst. Zij begrijpen wat de ambitie van de organisatie is en hoe deze ambitie gerealiseerd gaat worden. Deze medewerkers zien naast de ambitie van de organisatie ook mogelijkheden om persoonlijk te groeien. Kernwoorden die passen bij een goede cultuur: Betrokken, gedreven, kennis, inspraak, groei, ambitie, collectief, kracht.

Ontwikkel uw organisatiestructuur
Werken aan een goede cultuur doet u samen met uw medewerkers. Cultuur is chemie die ontstaat door gezamenlijke denkwijzen omgezet in een gezamenlijke ambitie. Deze denkwijzen zijn verwoord in uw strategie, feitelijk uw missie en visie.

Wat kunnen wij betekenen?
Woltring brengt voor u de huidige en gewenste cultuur in kaart via de online cultuurscan. De scan dient als vertrekpunt voor het ontwikkeltraject. Afhankelijk van uw unieke beweegredenen start een traject veelal met het gezamenlijk interpreteren en begrijpen van de uitslag van de scan. Vanuit het begrip wordt er, middels creatieve en actieve werkvormen, gewerkt aan de gewenste cultuur. Hoe ziet onze cultuur eruit en wat moeten we gaan doen om deze te realiseren?

Talentontwikkeling

Het projectplan Talentontwikkeling van Woltring is vraaggericht en op maat gemaakt voor uw organisatie, maar altijd met hetzelfde doel; het zichtbaar maken van talenten in de organisatie, deze talenten beter en waar mogelijk breder in te zetten in organisatie en hen de kans geven zich verder te ontwikkelen. Het programma Talentontwikkeling van Woltring koppelt individuele ontwikkeling en ontwikkeling van de organisatie door het inzetten van zowel individuele coaching en groepsbijeenkomsten gericht op specifieke thema’s en intervisie.

We maken gebruik van de TMA-Methode om talenten en ontwikkel-mogelijkheden van deelnemers scherp te krijgen. We komen de mogelijkheden graag toelichten in een vrijblijvend gesprek.

Assessments

Woltring maakt gebruik van de TMA-Methode (link naar TMA-filmpje) om talenten en ontwikkelmogelijkheden van deelnemers scherp te krijgen. De TMA kunnen we koppelen aan een competentieset die hoort bij de functie die de kandidaat uitoefent of de ambitie heeft om uit te gaan oefenen. We koppelen drijfveren aan zichtbaar gedrag door het inzetten van casuïstiek, een portfolio en/of observatie. Tevens kunnen een capaciteitenanalyse, teamanalyse en/of 360-graden feedback onderdeel uitmaken van het assessment. We leveren een duidelijke rapportage met concrete handvatten voor zowel het huidige functioneren als het ontwikkelpad van de kandidaat.

Mobiliteit

Aan de slag jouw perspectief binnen of buiten de organisatie? Woltring levert de juiste sparringpartner die intensief met je aan de slag gaat om je zelfinzicht te vergroten, je profilering scherper te krijgen en de passende vervolgstap te zetten in jouw loopbaan. Dit doen we middels coaching, een loopbaanscan, outplacement of een 2e spoortraject.